بطور کلی مکش و انتقال رنگ، ترکیب و اختلاط رنگ، پاشش رنگ، اتوماسیون و کنترلینگ هوشمندانه، فیلتراسیون و بازیافت، بخشهای مختلف یک خط رنگ در صنعت خودروسازی به شمار می روند. چه یک خودروساز بزرگ باشید و چه یک نقاش انفرادی بدنه و قطعات خودرود، هر دو نیازمند استفاده از آخرین تکنولوژی و تجهیزات مدرن برای دستیابی به پوشش با کیفیت و ماندگار هستند. در این بخش با ماشین آلات و تجهیزات قابل ارائه در صنعت خودروسازی آشنا خواهید شد
مواد قابل پاشش
بسیاری از پوششهای چوب و MDF قابل پاشش هستند. اما بخش کوچکی از آنها میبایست با دست و ابزار دستی اجرا شوند و قابل پاشش نمیباشند. اینکه چه رنگ و موادی قابل پاشش هستند را شرکتهای سازنده بطور واضح مشخص کردند و روی ظروف خود به اطلاع خریدار میرسانند. موادی که در صنعت چوب و MDF قابلیت پاشیدن دارند عبارتند از رنگ سلولزی، اپوکسی، پلی اورتان، رنگ پایه آب، زیرکارها مانند بتونه و فیلر، آستر، سیلر، براقکنندهها مانند کیلر و روغن جلا و بطور کلی کلیه موادی که از لحاظ فرمولاسیون شیمیائی و ساختاری در اثر پاشش تغییر شکل و خاصیت ندهند و از لحاظ غلظت (Viscosity) تا ۲۰۰ بار اتمیزه شوند.
روشهای رنگپاشی چوب و MDF
صنعت رنگپاشی و پوششدهی چوب و MDF بسیار وسیع است و فعالان در این صنعت همگی نیاز به پاشش رنگ، چسب و یا پوششی جهت محافظت و زیباسازی محصول خود دارند. انجام و اجرای این پوشش که اصطلاحا به آن رنگپاشی گفته میشود به دو روش «دستی» یا «اتوماتیک» انجامپذیر است:
۱. روش رنگپاشی دستی
در روش رنگپاشی دستی (Manual paint spraying) انسان عمل نقاشی را به عهده داشته و معمولا این روش مناسب کارگاههای کوچک است که یا هر روز نقاشی نمیکنند و یا روزانه آنقدر حجم پاشش چشمگیری ندارند. از مزیتهای این روش می توان هزینه پائین تجهیزات و دستگاههای رنگپاشی و از معایب آن می توان به وجود خطای انسانی و سرعت کم تولید در مقایسه با روش اتوماتیک اشاره کرد.
برای رنگپاشی کمتر از ۵ کیلو/لیتر توصیه می شود از پیستوله کاسه بالا (کاسه رو) استفاده نمائید. برای حجم رنگپاشی بین ۵ الی ۲۰ کیلو/لیتر استفاده از پمپ رنگپاشی با قیف رنگ توصیه می شود. درصورتیکه بیش از ۲۰ کیلو/لیتر رنگپاشی می کنید، بهترین کزینه انتخاب پمپ رنگپاشی با لوله مکش مستقیم است. بهتر است پیش از انتخاب و خریدتان از ما مشاوره بخواهید.
۲. روش رنگپاشی اتوماتیک
در روش رنگپاشی اتوماتیک (Automatic paint spraying) دستگاه عمل نقاشی را بصورت اتوماسیون صنعتی به عهده داشته و معمولا این روش مناسب کارخانجات بزرگ است که حجم پاشش رنگ زیاد و پیوسته دارند. از مزیتهای این روش می توان کاهش خطای انسانی و کیفیت بالای تولید و از معایب آن می توان به هزینه زیاد تجهیزات و نگهداری آنها در مقایسه با روش دستی اشاره کرد.
پیستوله اتوماتیک یا به صورت گروهی درون دستگاههای رنگپاشی فلتبد (Flat bed) نصب میگردد و یا روی بازوی یک روبات نقاشی شش محوره قرار میگیرد. در هر دو حالت، انسان به دور از پیستوله اتوماتیک قرار دارد فرمان پاشش و قطع رنگ توسط یک سیستم فرمان پنوماتیک یا برقی صورت میپذیرد.
واحد مراقبت هوای فشرده
برای دستیابی به پوششدهی حرفهای در صنعت چوب و MDF، استفاده از هوای فشرده با کیفیت بسیار مهم است. هوای فشردهای که از کمپرسور هوای مرکزی شما خارج میگردد امکان دارد پس از طی کردن مسیر طولانی کیفیت خوب و استاندارد جهت پاشش و اتمیزاسیون رنگ یا چسب را نداشته باشد.
بکارگیری هوای فشرده غیراستاندارد و بدون کیفیت باعث بروز مشکلات زیادی در فرآیند نقاشی و رنگپاشی میگردد. مشکلاتی مانند پوست پرتغالی شدن سطح رنگ، ایجاد حفره و دون دون شدن سطح رنگ، نچسبیدن خوب لایه رنگ به لایه زیرین خود و جدا شدن سریع آن و بسیاری دیگر همگی برخی از پیامدهای نداشتن یک واحد مراقبت مناسب و با کیفیت در اتاق رنگ شما خواهد بود.
واحد مراقبت هوای فشرده در مسیر بین کمپرسور مرکزی و پمپ رنگپاش یا پیستوله رنگپاش بصورت دیواری در داخل اتاق رنگپاشی قرار میگیرد و چندین وظیقه مهم دارد:
- فیلتراسیون آب موجود در هوای فشرده کمپرسور (تا ۵ میکرون) که در اثر میعان و تراکم فشار شکل گرفته است و تخلیه آن بصورت اتوماتیک
- فیلتراسیون روغن و چربی موجود در هوای فشرده کمپرسور (تا ۰.۰۱ میکرون) و تخلیه آن بصورت دستی
- فیلتراسیون و کاهش رطوبت نسبی تا ۰.۱٪ الی ۰.۹٪ به کمک ژل سیلیکن. نمایش اتوماتیک عمر مفید ژل سیلیکنی
- فیلتراسیون غبار و ذرات ناخالص (تا ۵ میکرون) باقیمانده در هوای فشرده به کمک کربن فعال
فیلتر خشک اتاق رنگ
فیلتر خشک فیلتری است از جنس کاغذ که ذرات رنگ معلق پاشیده شده در هوا را به خود جذب کرده و مانع از عبور آنها به فضای آزاد میگردد. این فیلترهای دارای فناوری خاصی به نام اینرشیا (Inertia) هستند که باعث میگردد بخش عمده گرد و ذرات رنگ معلق در هوا (Overspray) را فیلتر کنند. از مزیتهای مهم فیلترهای خشک آکاردئونی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- میزان بازدهی بسیار عالی آنها در جذب و فیلتر کردن ذرات رنگ
- نصب آسان و سریع آنها درون اتاق رنگ
- وجود مدلهای مختلف برای فیلتراسیون رنگ و مواد مختلف
- هزینه کم و اقتصادی بودن آنها
- همسو با محیط زیست و استانداردهای محیط زیستی
اتاق رنگپاشی و خشککن
کلیه عملیات پاشش رنگ و چسب میبایست در یک فضای مخصوص که دارای مشخصات زیر باشد صورت پذیرد. عدم رعایت فاکتورهای زیر باعث بروز ایرادات رنگ، هدر رفت زیاد رنگ و حلال، افزایش هزینه تولید و نگهداری و بروز بیماریهای تنفسی می شود:
- دمای مناسب و ثابت
دمای زیاد باعث دیر خشک شدن رنگ و دمای کم باعث یکنواخت نبودن سطح رنگ میشود - رطوبت مناسب و ثابت
رطوبت زیاد باعث دیر خشک شدن رنگ و رطوبت کم باعث بیکیفیت شدن سطح رنگ میشود
- گردش هوای مناسب و ثابت
گردش سریع هوای داخل اتاق رنگ باعث پوششدهی نامناسب و گردش کند هوا باعث پیدایش گرد در فضا میشود
پس از سالها تجربه و مهندسی در زمینه طراحی و ساخت اتاقهای رنگ برای صنایع مختلف در ایران، ما برای صنایع چوب و MDF سیستم اتاق رنگ دوکاره را پیشنهاد میکنیم. بدین معنی که اتاق رنگ (Paint booth) و اتاق خشککن (Dryer) هر دو در یک فضا هستند و عملیات رنگپاشی اولیه و خشک شدن نهائی در یک اتاق صورت میگیرد. بدین ترتیب، نقاش پس از اتمام رنگپاشی چندین قطعه، اتاق را ترک کرده و با فشردن تنها یک دکمه، همان فضا تبدیل به اتاق خشککن میشود و نیازی به تخلیه و جابجائی قطعات خیس به اتاق دیگزی ندارد. جهت کسب اطلاعات بیشتر خواهشمند است با ما تماس حاصل نمائید.