دقت، سرعت و کیفیت سه اصل مهم در پاشش مواد عایق و رنگهای دکوراتیو ساختمانی است. هر رنگ و مادهای نیازمند به استفاده از تکنولوژی پاشش مخصوص است تا کیفیت نهائی استاندارد و مطلوب به دست آید. اغلب ماشین آلات رنگپاشی در صنعت ساختمان و عایقکاری از نوع برقی یا بنزینی می باشند.
مواد قابل پاشش
موادی که در صنعت ساختمان و عایقکاری قابلیت پاشیدن دارند عبارتند از رنگ سلولزی، رنگ اپوکسی، رنگ پلی اورتان، رنگ پایه آب، زیرکارها مانند بتونه و فیلر، آستر، سیلر، عایق رطوبت، عایق حرارت، عایق صوت، ضدزنگ و پوششهای ضدخوردگی و بطور کلی کلیه موادی که:
- از لحاظ فرمولاسیون شیمیائی و ساختاری تغییر شکل و خاصیت ندهند،
- در اثر پاشش تغییر شکل و خاصیت ندهند،
- از لحاظ غلظت (Viscosity) تا ۲۳۰ بار اتمیزه شوند.
روشهای رنگپاشی
رنگپاشی در صنعت ساختمان و عایقکاری تنها به روش «دستی» انجام میگیرد و به روش «اتوماتیک» صورت نمیپذیرد. مناسبترین فنآوری پاشش (پیستوله) روش ایرلس (Airless) است که در آن هیچ هوا و بادی وجود نداشته و نقاش نیازی به استفاده از کمپرسور باد ندارد. مناسبترین فنآوری مکش (پمپ) از نوع دیافراگمی و پیستونی است که اغلب برقی هستند.
پاشش رنگ و مواد رقیق
اغلب رنگهای دکوراتیو ساختمانی قابل پاشش میباشند و تنها بخش کوچکی از آنها را میبایست با قلم اجرا نمود. رنگهای دکوراتیو پاششی طوری فرمولاسیون و تولید میشوند که پس از پاشش با فن آوری ایرلس (Airless) به هیچ وجه تغییر حالت، رنگ و خاصیت ندهند و علاوه بر آن گرد و پخش در محیط (Overspray) کمی داشته باشند.
پاشش عایق و مواد غلیظ
اغلب عایقهای ساختمانی قابل پاشش میباشند و تنها بخش کوچکی از آنها را میبایست با قلم و یا طی اجرا نمود. عایقهای پاششی طوری فرمولاسیون و تولید میشوند که پس از پاشش با فن آوری ایرلس (Airless) به هیچ وجه تغییر حالت، رنگ و خاصیت ندهند و علاوه بر آن گرد و پخش در محیط (Overspray) کمی داشته باشند.
تزریق رزین آببند
جهت آببندی و عایقسازی دیواره و سازههای بتنی که در ساختمان، تونل و معابر زیرزمینی وجود دارند از روش تزریق رزینهای پلی اورتان استفاده می شود. این رزینها اغلب بصورت دوجزئی (۲K/Two component) هستند و میبایست تنها با پمپهای دیافراگمی به داخل دیوار تزریق شوند: